Esther Bergsma

Drs. Esther Bergsma is registercounsellor en expert Hoogsensitiviteit (licensed by Elaine Aron®). In 2017 werd ze verkozen
tot HSP-professional van het Jaar. Ze is initiatiefnemer van het online platform www.hoogsensitief.nl. Vanuit haar expertise
verzorgt Esther presentaties, publicaties, trainingen en onderzoeken. Met name binnen gezondheidszorg, onderwijs
en bedrijfsleven.

Meer lezen over Esther en haar bedrijf WerkZorgcombinatie?
www.WerkZorgCombinatie.nl

Bezoek ook deze pagina’s:
www.hoogsensitievekinderen.info
www.hoogsensitief.nl

Volg Esther op: Facebook LinkedIn

Ik houd van praktische boeken die verhelderend zijn, herkenning bieden én handvatten geven. Zodat we kinderen beter begrijpen en het makkelijker en fijner voor ze kunnen maken. Dit boek biedt het allemaal, ondersteund door eigen wetenschappelijk onderzoek.

Tischa Neve

Kinderpsycholoog en opvoedkundige

De boeiende en herkenbare manier van vertellen van Esther raakt iedere ouder en professional. De directe toepasbaarheid van haar adviezen is heerlijk.

Harriët van de Kamp

Regiovoorzitter oudervereniging Balans

Esther Bergsma in de media

Video’s

Een impressie van de boekpresentatie

Wat vind jij?

1 Reactie

 1. Henny van Lienden

  Het hoogsensitieve brein: belangrijk boek met een paar zwakke plekken.
  Het hoogsensitieve brein van Esther Bergsma is een interessant en belangrijk boek. Het is een poging om veel van het wetenschappelijk onderzoek dat de laatste jaren- en dat is veel – is gedaan over de werking van ons brein bijeen te brengen. En dat alles gebeurt dan vooral vanuit het perspectief van hoogsensitiviteit.
  Het boek heeft belangrijke kwaliteiten. In de eerste plaats is het (grotendeels, ik kom hier op terug) in gewone mensentaal geschreven. Dat is belangrijk omdat alle wetenschappelijk onderzoek dermate abstract is dat de meesten er niet eens aan beginnen om het te lezen. Dit boek is zeer leesbaar en het maakt het voor iedereen meteen helder of je zelf ook hsp kenmerken hebt. Het boek is voor mij dan ook feest van herkenning geweest. “Oja dat heb ik ook”, heb ik vaak gedacht. Natuurlijk had ik jaren geleden al het boek van Elaine Aron gelezen, maar dat heeft een veel wetenschappelijker inslag en na een paar leuke testjes verloor ik de belangstelling omdat het verslag doen van veel wetenschap het won van de leesbaarheid.
  In de tweede plaats geeft het mooi overzicht van wat er allemaal bekend is. Dat geeft inzicht, tegelijk is Bergsma nog wetenschapster genoeg om ook regelmatig vast te stellen dat er van alles nog niet bekend is, of dat er alleen maar aanwijzingen zijn dat iets juist wel of juist niet zo zou kunnen zijn.
  Het boek heeft een heldere indeling. Een inleidende gedeelte over hoogsensitiviteit, hoogsensitieve personen en het brein zelf wordt gevolgd door een aantal hoofdstukken over hoe het brein van een hoogsensitief persoon eigenlijk werkt. Mensen merken dingen op, verwerken informatie, en ze doen er wat mee. Hsp-ers doen dat anders dan andere mensen. Ze merken meer dingen op, ze verwerken informatie dieper, komen dus tot andere conclusies en gedragen zich dus ook anders. Zo simpel is dat. Maar de manier waarop dit allemaal afwijkt van “gewone” mensen leidt bij veel hsp-ers tot stress en andere narigheid. Het boek wordt afgesloten met een hoofdstuk over de talenten van de HSP-ers. Talenten waar zij zelf veel baat bij kunnen hebben, maar ook de samenleving. Ik neem aan dat dit hoofdstuk het meest gelezen wordt, en dat de vele loftuitingen die ik over het boek heb gelezen met name hierop betrekking hebben. “Eindelijk erkenning” zullen velen denken. Het valt me op dat ik in de recensies nauwelijks kritische opmerkingen over het boek worden gemaakt. Dat maakt dat ik enige schroom heb (typisch hsp blijkbaar) om die wel te maken. Maar ja, een echte hsp-er zoals ik verwerkt informatie nu eenmaal diepgaander en kan tot andere conclusies komen dan wie dan ook, toch? Dus laat ik mijn commentaar ook maar ten beste geven.
  De titel van het boek b.v. “Het hoogsensitieve brein”, dekt die titel wel de lading van het boek, sterker is die titel wel correct? Het boek geeft alle mogelijk informatie over de werking van het brein, maar het brein is toch het domein van het denken? En is niet een belangrijk deel van hoogsensitief zijn, het voelen, de intuitie ? De titel suggereert dat ook dat zich met name afspeelt in het brein, in je hersenen. Maar in mijn beleving speelt mijn gevoelswereld zich vooral af in de rest van mijn lichaam, in mijn buik, in mijn hartstreek, natuurlijk leidt die activiteit elders tot activiteit in het brein en dat is daar dan ook meetbaar. Maar toch, ik zou mijn hoogsensitief zijn eerder een activiteit van mijn hele lichaam noemen en niet zozeer een activiteit van mijn brein, van het bovenste gedeelte van mijn lichaam.
  Ook op een andere manier wordt mi te veel aandacht gevraagd voor het brein en te weinig voor het lichaam. Een mens ontvangt informatie, via zijn ogen, zijn oren, zijn neus, de smaak en ga zo maar door. Dit zijn typische activiteiten van het lichaam, niet zozeer activiteiten van het brein. Bergsma zelf zegt regelmatig dat het brein al die informatie verwerkt en het brein interpreteert, trekt conclusies en vertelt het lichaam dat de een of andere actie zinvol is of juist niet. Kortom, het brein is slechts een onderdeel van het hsp zijn, het belangrijkste van het waarnemen van HSPers speelt zich elders af.
  Zo suggereert Bergsma in mijn optiek een eigen lichaam en geest scheiding, zoals Descartes een paar honderd jaar eerder. En dat is jammer, want mijn stelligste opvatting is het dat lichaam en geest juist een geheel zijn, die je niet uit elkaar moet halen. Lichaam en geest zijn weliswaar niet tot elkaar te herleiden, maar ze zijn wel onlosmakelijk verbonden. Ik neem aan dat Bergsma dit niet zo bedoelt, maar toch zet de titel mensen op verkeerde been. Ik denk dat meer benadrukt moet worden dat al het onderzoek dat Bergsma aanhaalt met name onderzoek is naar de werking van het brein, en dat het veel minder om onderzoek gaat naar het HSP zijn.
  Een ander punt dat volgens mij bij een herdruk aandacht vraagt is het Engels. Wetenschappers schrijven in het Engels. En ze doen dat in een frequentie waarbij het gevoel voor het Nederlands vervaagt. Bergsma lijkt daar ook last van te hebben, uitdrukkingen uit het Engels worden zonder vertaling in het Nederlands gebruikt, terwijl soms wel soms niet wordt uitgelegd wat er precies bedoeld wordt. Het toppunt van verengelsen van het Nederlands is het schema op blz 72, dat helemaal niet is vertaald en gewoon in het Engels is opgenomen. Ik heb jarenlang in het Engels lesgegeven, maar het heeft me heel veel moeite gekost om dit schema tot mij te nemen. Ik denk dat een goede vertaling van dit schema het boek een stuk helderder zou hebben gemaakt. Want het is een belangrijk schema, en ik kan me niet voorstellen dat iedereen die dit gezien heeft er de subtiliteiten compleet van begrepen heeft. En ook is het zinvol een goede redactieslag te doen, bij een herdruk – die zal er ongetwijfeld komen – om alle onnodige Anglicismen eruit te halen. Kan habituation b.v. niet gewoon vertaald worden met gewenning? Dat is misschien wel niet helemaal dekkend, maar het wordt er wel helderder van.

  Henny van Lienden Nijmegen juli 2019

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

EEN GREEP UIT DE LEZERSRECENSIES:

Op bol.com (*****)

“Het boek is praktisch en geeft veel inzicht. Hoe zijn anderen hooggevoelig en wat voor problemen ondervinden zij daarbij. Mijn dochters zijn duidelijk niet de enigen. Een grote herkenning!”

—–

“Prachtig kleurrijk boek! Maar boven alles zeer duidelijk en informatief omschreven hoe je hoogsensitieve kinderen zo kan begeleiden dat zowel jijzelf als het kind meer rust en uiteindelijk meer plezier gaan halen uit alle mooie eigenschappen! Echt een aanrader!”

—–

“Om mijn hoogsensitieve zoon (6jr) beter te kunnen begrijpen en begeleiden, heb ik al enorm veel boeken gelezen over dit onderwerp. Maar dit boek is echt het allerfijnste boek. Alles komt erin samen. Maar wat ik vooral heel mooi vind en wat het onderscheidt van andere boeken: de praktische oplossingen. Direct toe te passen. Kijk, daar was ik nou naar op zoek!”

—–

“Als moeder zo lang op zoek geweest naar goede, heldere informatie. Blij dat ik dit boek gevonden heb. Het leest lekker, het is duidelijk geschreven en ik vind de adviezen ook fijn. Ik heb het idee dat ik het verschil al merk! Bij allemaal!”

—–

“Een erg fijn boek voor ouders van hoogsensitieve kinderen. De onderzoeksresultaten zijn op een fijne manier verwerkt in een prettig leesbaar boek. Het geeft veel informatie en praktische tips. Een aanrader!”

—–

“Helder, goed onderbouwd en prettig leesbaar. De uitspraken van de ouders en kinderen maken het extra herkenbaar en toegankelijk.”